Slimmer luchtdicht bouwen

20 novembre 2019

Het Seal-it® assortiment van Connect Products BV biedt vele oplossingen om de (buiten-) schil van een gebouw goed af te dichten. De diversiteit aan producten hangt af van de toepassing. Over het algemeen wordt er veel gewerkt met flexibel purschuim voor de thermische isolatie tussen bouwdelen en een membraam om bouwdelen luchtdicht te krijgen. Raadpleeg hiervoor ons schuim Seal-it® 471 PU-Foam Flex en ons membraam Seal-it® 331 Hybri-Coat.

De huidige manier van luchtmeting brengt ook risico’s met zich mee. Wat als de meting van de blowerdoortest niet de geëiste waarden haalt? Om dit op te lossen moet men veelal bouwdelen afbreken om alsnog op de juiste manier te gaan afdichten. Connect Products meet met Ultrasoon geluid waarbij het bouwobject niet regen en/of winddicht hoeft te zijn. Tijdens het bouwproces de luchtdichtheid meten, betekent dat er ook tijdig gebreken geconstateerd kunnen worden. Anticiperen in het bouwproces, efficientie 2.0!

Stappen ultrasoon geluidsmeting

Stap 1: Adviseren

Stap 2: Meten met behulp van ultrasoon

Stap 3: Inzichtelijk maken en rapport opstellen

Tijdens een BlowerDoor test kan rook en thermografie een manier zijn om onvoldoende kierdichting zichtbaar te maken. Bekend en berucht zijn de foto’s op internet waar bijvoorbeeld rook wordt toegepast bij het testen van rieten daken. Maar de vraag is dan, waar zitten deze lekken? Vindt men luchtlekken, dan is reparatie vaak niet meer mogelijk en meestal zeer kostbaar.

Vele bouwbedrijven krijgen te maken met een (aangescherpte) EPC-norm en bijbehorende Qv10-waarde, zeker met het oog op BENG in 2021, die stelt dat alle nieuwbouw in Nederland energieneutraal moet zijn. Het doel van luchtdicht bouwen is het zo veel mogelijk tegengaan van ongewenste luchtstromen in een gebouw. Het is daarbij belangrijk om koude buitenlucht niet in contact te laten komen met de warme binnenlucht. We willen toch zeker niet onnodig energieverlies en ook geen vochtproblematiek door condensatie. Zeg je isoleren, dan zeg je ook ventileren. Voor een gezond binnenklimaat is ventileren een vereiste.  Luchtdicht bouwen zorgt niet alleen voor een aangenaam wooncomfort, het is tevens energiebesparend en zorgt voor een afname in de CO2-uitstoot.

Voor meer informatie raadpleeg onze contact pagina, wij helpen u graag verder.

/files/ultrasoon-3.jpg